Cele mai inovatoare țări din lume, în 2023: Pe ce loc se află România

de: Iulia Kelt
28 09. 2023

Atunci când vine vorba despre inovație, nu toate țările din lume se prezintă la fel. România, spre exemplu, nu pare să aibă cu ce se lăuda în 2023.

Elveția, pe de altă parte, a fost din nou recunoscută drept cea mai inovatoare țară din lume, conform unui studiu realizat de Organizația Națiunilor Unite (ONU), potrivit informațiilor furnizate de DPA, recent.

Vezi și: Era digitală schimbă prioritățile angajatorilor. Ce tipuri de angajați trebuie să găsească firmele

Situația României: nici pe departe cea mai inovatoare țară din lume, din păcate

De altfel, nu reprezintă nicio surpriză faptul că România s-a clasat pe locul 47 în acest raport, în concluzie, extrem de departe de un eventual top 10.

Totuși, există și o mică veste bună, țara noastră înregistrând, în 2023, o îmbunătățire, oricât de mică ar fi ea – a urcat două poziții față de anul anterior.

Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO), o agenție specializată a ONU, a anunțat miercuri la Geneva că Elveția a reușit să se mențină pe prima poziție în clasamentul mondial, în ceea ce privește țările inovatoare pentru anul 2022, depășind, astfel, Suedia și Statele Unite ale Americii, din acest punct de vedere.

Vezi și: Google face glume pe seama ”inovației” Apple. Cum au de pierdut utilizatorii iPhone și Android

Revenind la situația țării noastre și luând în calcul faptul că România nu prea reușește să țină pasul cu Europa, în general, cel mai probabil că vom avea nevoie de zeci de ani pentru a urca cel puțin în top 10.

Ce-i drept, schimbările micuțe se văd, însă totul se mișcă cu viteza melcului, astfel încât ajungem în situația în care putem spune că „mai avem mult până departe”.

Un bun exemplu, în acest sens, este CFR, compania de stat care pare desprinsă din trecut chiar și acum, în 2023.

Vezi și: Cum te ajută inteligența artificială să-ți planifici vacanțele. Care sunt, totuși, riscurile